Normaliseringsprocessen

År 2023 har förståelsen om normaliseringsprocessen lett till en fällande dom i tingsrätten!

Normaliseringsprocessen är en teoretisk modell som gör det lättare att förstå hur den våldsutsatta med tiden tolererar värre och värre kränkningar och övergrepp. 

Oftast börjar relationen som en “normal kärleksrelation” och mannen/partnern är till en början kärleksfull och uppvaktande. När relationen djupnat och ett förtroende byggts upp börjar mannen successivt att bryta ner kvinnans självkänsla och självförtroende genom att ständigt gå över hennes gränser. Denna psykologiska nedbrytningsprocess gör så att kvinnan tillslut upplever våldet som en normal del av hennes vardag.

Normaliseringen blir en överlevnadsstrategi och den utsattas primära taktik blir anpassning.

Två av de mest centrala kontrollmekanismerna som utövaren använder sig av är:

Den kontrollerande isoleringen som innebär att våldsutövaren hindrar kvinnan från att ha kontakt med sina anhöriga och sina vänner. Han försöker på olika sätt avskärma henne från omvärlden och då krymper kvinnans livsutrymme och hennes handlingsfrihet. 

Exempel: Det är länge sen Linda umgicks med sina vänner och nu har de äntligen bokat en tjejkväll. De ska äta middag hos Åsa och bara prata. Linda ser mycket bra emot det och har redan planerat vad hon ska ha på sig och lagt fram det på sängen. Påväg hem efter jobbet är hon glad och hon till och med nynnar lite på den där sången som vann melodifestivalen. Men så fort hon öppnar dörren märker hon att något är fel. Hennes kille Linus har kastat kläder i hela lägenheten och ser jättearg ut. Han börjar direkt skrika att Lindas vänner alltid går före honom och att inte förstår hur hon hellre umgås med dem än med honom. Vet hon inte hur jobbig dag han haft på jobbet idag och de enda han velat var att komma hem till henne och ha en lugn kväll. Och den där Åsa, är hon verkligen en så bra kompis? Det är bara när Linda är med Åsa som hon ska ha så slampiga kläder. Linda försöker prata med Linus men allt hon säger vänder han till något dåligt. Han gråter och skriker om vartannat och Linda vill inte att Linus ska vara ledsen och det är ju fint att han efter en jobbig dag längtar efter henne. När de bråkat i två timmar sneglar Linda på klockan och inser att alla vännerna nu sitter och äter middag och att hon kommer stanna hemma. Igen.

Kontroll med växling mellan våld och värme betyder att våldsutövaren växlar mellan att vara aggressiv och våldsam för att sedan vara kärleksfull och vårdande. Kvinnan blir känslomässigt beroende av våldsutövaren och ofta är det han som tröstar henne för de missgärningar han själv gjort mot henne. Att det förekommer perioder utan våld gör att det går att bibehålla en förhoppning om att relationen ska förbättras och att övergreppen ska upphöra.

Exempel: Igår slog Linus Linda för första gången. Hon minns inte ens vad de började bråka om men hon tror att det handlade om något hon gjort eller inte gjort. Helt plötsligt låg hon på golvet och höll sig för kinden. Kinden ömmande och det gjorde ont i örat och käken och chocken gjorde så att hon hörde sina egna hjärtslag. Linus föll på knä och nästa lyfte upp henne och sa förlåt förlåt förlåt. Han sa att han inte fattade vad som hände men att han är ju så rädd att förlora henne och han älskar henne så mycket. Hela natten låg han och höll om henne och sa förlåt och sa att från och med nu kommer det bli bättre. Han har aldrig älskat någon så mycket som han älskar Linda så han vet inte hur han ska bete sig. Idag är Linda hemma från jobbet och Linus har redan hunnit skickat blommor och frågat vad hon vill ha för lunch. Det gör ont på kinden och Linda vill inte titta sig i spegeln för hon vill inte se sig själv. Hon kan inte tro att Linus skulle slå henne men nu när han gjort förstår hon också varför, hon kan bli bättre och Linus älskar ju verkligen henne. Eller?